Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

12 Ağustos 2022 Cuma

40 HADİS - 9

Sadakaların en faziletlisi ; malı az gönlü zengin olan mü'minin sadakasıdır . Sadakaya ; mâişeti , idaresi sana ait olanlardan başla  


En bereketli hanım en az külfetli olandır

Fasıkta olsa mazlumun duası kabul olunur

Ey insanlar ! Nafile namazları evinizde kılınız . Çünkü farz namazların dışındaki en faziletli namaz , kişinin evinde kıldığı namazdır

Akıllı kişi kendisini hesaba çeken ve ölümden sonrası içi çalışandır.Aciz kişi ise arzularına uyup bir de Allah c.c dan bağışlanma umandır (Tirmizi)


İkametgahlarınızı (evlerinizi) namaz kılarak , Kur'ân-ı Kerîm okuyarak nurlandırınız

 Muhakkak ki Allah Teala , haramdan kaçınan , gönlü zengin (kanaatkar) ve (her türlü nafile) ibadetlerini gizli yapan kulunu sever.

 Bir kardeşin , diğer kardeşi kendisine söz söylediği zaman sükût edip onu dinlemesi ,  mürüvvetten yani insaniyetten ( sohbet adabından) dır.

Resûlullah (s.a.v.) : "Size en hayırlılarınızı bildireyim mi ? " diye sordu ." Evet bildir ey Allah (c.c.)'ın Resûlü "dediler "Sizin en hayırlılarınız , görüldükleri zaman Allah (c.c.)'ın hatırlandığı kimselerdir ." buyurdu.

Allah Teala rıfk sahibidir ve her işte rıfk ve yumuşaklığı sever

Teennî  (işlerinde aceleci olmamak) Allah (c.c.)'tan acele ise şeytandandır.

 Allah Teala'ya , (daima itaat üzere olup ) âsi olmaktan (emir ve nehiylerine muhalefetten ) sakınınz ! Çocuklarınızın size güzelce itaat etmelerini arzu ettiğiniz gibi , sizde onlar arasında adil davranınız.

Faziletine inanarak ve sevabını Allah Te'ala'dan (c.c.) ümit ederek Kadir gecesini ihya eden kimsenin geçmiş günahları mağfiret olunur . 

Allah Teâla (c.c.) müezzini sesinin yetiştiği yer nisbetinde mağfiret eder . Sesini işiten yaş kuru ne varsa hepsi ona ( kıyamet gününde) şahitlik ederler 

Namazı tam rükünleri ile eda edin . Çünkü namaz mü'minler üzerine muayyen vakitlerle yazlı bir farzdır

Mü'minlerin iman bakımından en mükemmeli , huyu en güzel olanıdır . Hayırlılarınız , kadınlarına karşı hayırlı olanlardır

Rasûlullah (s.a.v.) efendimiz'e :"Hangi dua daha mekbuldür?" diye sorulduğunda : " Gecenin ikinci yarısı ile farz namazların arkasından yapılan dualar " buyurdular .

Maişeti temin edilmesi gereken (evlad-u iyâlini ) ihmal etmek insana günah olarak yeter

Fetihten sonra hicret yoktur.Fakat cihat ve niyet vardır(Buhari)

Allah c.c. şirk koşmadan ibadet etmeye devam et,farz namazı kıl,farz olan zekatı ver,Ramazan orucunu tut (İbn Hanbel)

Ey insanlar ! Nafile namazları evinizde kılınız . Çünkü , farz namazların dışındaki en faziletli namaz , kişinin evinde kıldığı namazdır .

Dua'nın en faziletlisi Rabbinden dünyada ve ahirette afv ve afiyet istemendir . Dünyada ve ahirette sana verilirse muhakkak felah buldun demektir.

Müslüman bir kimsenin verdiği sadaka ömrü ziyadeleştirir ve kötü ölüme mani olur

Ebu Hureyre'den rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdular : "İş ehli olmayana verilince kıyameti bekleyiniz. "

Resûlullah (s.a.v.) Ramazân-ı Şerifin son on gününde i'tikafa girerdi.

Resul-i Ekrem (s.a.v.) her Ramazan ayında on gün i'tikafa girerdi.Vefat ettiği senenin Ramazânında yirmi gün i'tikafa girdi 

Allah Teala katında arkadaşların hayırlısı , arkadaşına hayırlı olandır.Allah Teala katında komşuların hayırlısı , komşusuna hayırlı olandır.

Kadın beş vakit namazını kılar , Ramazan orucunu tutar , namusunu muhafaza eder ve kocasına itaat ederse cennete girer.

Mü'minin ruhu borcu ödeninceye kadar , borcundan dolayı mahpustur .


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular.: “Allah İçin birbirini seven İki kişiden faziletlisi  arkadaşını daha çok sevendir.”(Hadîs-i Şerif, Hâkim, el-Müstedrek)

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular. Kim" üzüntü ve keder anında Ayetü’l-kürsı ve Bakara Sûresi nin sonundaki iki âyeti (Amenerresûlü) okursa Allâhü Teâlâ ona yardım eder.” (Hadîs-i Şerif, Süyûtî, ed-Dürrü’l-Mensûr)


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelecek ki, o zamanda dinini muhâfaza için sabreden kimse, ateş korunu elinde tutan gibi olacak.” (Hadîs-i Şerif, Sünen-i Tirmizî)


Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Vaiz (nasihatçi) olarak ölüm yeter.” (Hadîs-i Şerif, Beyhakî, Şuabü’l-îmân)


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Dört şey cennet hazinelerindendir: Sadakayı gizli vermek, musibeti gizlemek, sıla-i rahim yapmak ve “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh” demek.” (Hadîs-i Şerif, Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)



“Sîzden her kim kendisi, çoluk çocuğu hakkında korkudan emniyette, sıkıntı ve hastalıklardan afiyette olur, yanında da (helâlinden) günlük yiyeceği bulunursa, sanki dünya(nın bütün nimetleri) kendisine verilmiş gibi olur.”
(Hadîs-i Şerif, Sünen-i Tirmizî)


“Ölüm meleği (Azrâîl Aleyhisselam), Nûh Aleyhle-selam’a “Ey en uzun ömürlü peygamber! Dünyayı ve dünyanın lezzetini nasıl buldun?” dedi. Nûh (a.s.): “İki kapısı olan bir eve giren, ortasında biraz durup sonra diğer kapısından çıkan adam gibi” buyurdu. (Hadîs-I Şerif, lbn-1 Ebl'd-Dünyâ, ez-Zühd)


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Hased, ateşin odunu yediği gibi iyi amellerin sevabını yer, bitirir. Sadaka ise suyun ateşi söndürdüğü gibi günahları söndürür.” (Hadîs-i şerif, Sünen-i ibn-i Mâce)


Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu: “Haberiniz olsun ki bu Kur’ân, insanları en doğru yola hidayet eder ve (Kur’ân’da beyan olunan) salih ameller yapan mü’minleri müjdeler ki kendilerine büyük bir ecir vardır.” (İsrâ Sûresi, âyet9)


Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ashabımdan her kim bir beldede vefat ederse o belde ahâlîsine şefâatçi olur.” (Hadîs-i Şerif, Beyhakî, Şuabü’l-îmân)



Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Haramlara düşmekten sakın ki insanların en çok ibâdet edeni olasın. Allâhü Teâlâ’nın senin için yaptığı taksime râzı ol ki insanların en zengini olasın.” (Hadîs-i Şerif, Sünen-i Tirmizî)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder